16 септември 2010 г.

Цветанов - рекордьор на 800 м. бягане

0 коментара
Цветан Цветанов е поставил световен рекорд на 800 метра гладко бягане още като ученик. Рекордът не е подобрен и до днес, но от скромност вътрешният министър кри тази новина довчера, когато будната и разследваща българска журналистика извади на бял свят изумителния факт, пореден повод за национална гордост.

В репортаж за юношеството на вътрешния министър колегите от новините на PRO.BG съобщиха, че като ученик в „елитното“ спортно училище „Чавдар“ Цветанов е пробягал 800 метра за 1,15 мин.

Без да се съмняваме в изключителните способности на Цецо, както го е наричала класната му много преди Бойко, но и без да разчитаме на собствената си спортна ерудиция, ние влязохме в google, за да потвърдим потресаващия факт – Цветан Цветанов е абсолютен шампион и в бягането на 800 метра той изпреварва последния рекордьор в тази област с цели 26 секунди. Рекордът е поставен през 1997 г. от невероятния кенийски атлет Уилсън Кипкетер, състезаващ се за Дания. Неговото постижение обаче е едва 1, 41 мин. - далеч, далеч зад успеха на Цветан Цветанов.

Бегли изчисления показват, след като разделим скоростта и умножим по метрите, че Цецо е много по-бърз и от самия Юсеин Болт (9, 69 секунди). Нашето момче би взело 100 метра за около 6-7 секунди. Не е искал не го е направил. От репортажа на PRO.BG става ясно и друго, че класната на Цветанов почти не си спомня за него, защото го описва като "будно, живо и любопитно дете" – думи, които всяка класна употребява за всичките си ученици, които обикновено не помни.

Гласове

0 коментара:

Публикуване на коментар