24 септември 2010 г.

В Пазарджик пият вода с лайна

0 коментара
Фекалии от септичните ями в Ивайло тровят вододайната зона, от която пие Пазарджик. За това съобщи 75-годишният жител на селото Иван Белев. Той заяви, че мръсотията от селските нужници се просмуквала и достигала чак до водоемите за питейна вода. В момента този проблем може да бъде решен. Селото се канализира с европейски средства. С огорчение обаче научих, че този рисков район не е включен в плана за канализация.

Това е едно безумно решение, защото водата на пазарджиклии е в опасност. Става дума за около 25 къщи в района около вододайната зона, които задължително трябва да бъдат канализирани, заяви Белев. Той допълни, че самата зона не се поддържа. Обрасла е в шума и храсталаци. Там, в този район, се изхвърлят всякакви боклуци, включително и трупове на умрели животни. Освен това зад оградата се хвърлят малки кученца, които стопаните не искат да гледат, предупреди Иван Белев. Той заяви, че е изложил опасенията си и в конкретни жалби до кмета на общината Тодор Попов и председателя на общинския съвет в Пазарджик Тодор Попов.
Кметът на селото Ненко Гьозов заяви, че думите на Белев според него са пресилени. Кладенците се намират на около 120 метра от оградата и едва ли нечистотиите стигат дотам. Освен това редовно се взимат проби за анализи, като до този момент не съм уведомен да има проблеми с питейната вода. Той заяви, че може и да е имало недобросъвестни жители, които да са изхвърляли боклуци зад оградата, заяви кметът.

От община Пазарджик обясниха, че проблемният квартал няма да бъде обхванат от новата канализация, защото проектът не предвиждал канал в този район. Причината за това била в трасето на главния колектор, което не позволявало прикачване. Общинарите се застраховаха, че канализирането на този район можело да се случи на следващ етап, след завършването на сегашния проект.

0 коментара:

Публикуване на коментар