15 септември 2010 г.

Mtel с пълен мононол над нета в София

0 коментара
"Мобилтел" придобива два от водещите български алтернативни телекома - "Спектър нет" и "Мегалан", обявиха днес от Telekom Austria, собственик на българския мобилен оператор. Сделката е за 100% от капитала на двете дружества.

Сумата, за която компаниите ще бъдат придобити, e 83 милиона евро, съобщават от Telekom Austria. Част от сумата, която ще бъде платена, ще зависи от представянето на двата оператора на пазара през следващите месеци. Общите приходи на "Спектър нет" и "Мегалан" за 2009 г. са 25.3 млн. евро. Общата оперативна печалба за миналата година е около 7 млн. евро. За тази година прогнозите са, че тя ще достигне 9.6 млн. евро с очаквания за силен ръст в бъдеще. Чрез закупуването на двата телекома "Мобилтел" ще увеличи значително дела си на пазара на фиксиран интернет и фиксирана телефония, доминирани от "Виваком". Общият брой клиенти на "Спектър нет" и "Мегалан" са 89 100 по данни на Telekom Austria.

Собственици на "Спектър нет" са изпълнителният й директор Теодор Захов и "Алфа финанс холдинг", чийто основен акционер е Иво Прокопиев (Теодор Захов и Иво Прокопиев са издатели на вестниците "Капитал" и "Дневник"). В края на 2009 г. "Спектър нет" придоби "Орбител" в сделка за над 5 млн. евро. По този начин компанията застана на второ място след "Виваком" по брой стационарни телефонии линии. Настоящата сделка е резултат от увеличаващото се потребление на широколентов интернет в България, което според анализ на Telekom Austria ще се удвои до 2019 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар