15 септември 2010 г.

Трактора ще чака дядо Коледа

0 коментара
Писането на молби явно ще стане професия за задържания преди шест месеца Алексей Петров, ако продължи да лежи в следствения арест. За пореден път Софийският градски съд не уважи в сряда искането му за промяна на мярката за неотклонение срещу него. Заседанието започна в 10.00 часа сутринта и продължи до 18 часа вечерта.

Излизайки от залата, бившата барета обяви, че не свидетелите се страхуват от него, а политиците. Силно съм притеснен, че целта е една-единствена - да бъда отстранен, елиминиран - без значение за какво ще ме обвинят, каза още той. Съдът го остави в ареста с мотива, че има обосновано предположение, че той е автор на деянията, в които е обвинен, и защото смята, че има опасност той да извърши друго престъпление

Пипалата на "Октопод"-а обаче взеха да "съхнат" едно по едно, след като в сряда стана ясно, че обвиненията срещу бившата барета вече не са тези, които бяха. Според адвокатите му Ина Лулчева и Васил Василев още на 9 август прокуратурата е отделила материалите за Алексей Петров, Марио Джотолов и Антон Петров-Хамстера от първоначалната преписка и ги е преквалифицирала в обвинение срещу организирана (от тримата) престъпна група, извършила престъпления срещу собствеността. "Октопод"-ът в онзи страшен вид, в който МВР го обрисува след зрелищната си акция през февруари, когато арестува братята Пламен и Йордан Стоянови- Дамбовците, адвокат Николай Велков, Момчил Кръстев и Димитър Митов- Митко полицая, явно е само отминал кошмар.

Новата ситуация около бившата барета беше оповестена по време на заседанието на Софийския градски съд в сряда, когато той разгледа поредната молба на Петров за промяна на мярката му за неотклонение. Бившият служител на ДАНС поиска да излезе от ареста миналата седмица и депозира съответното искане в съда. Задържаният на 10 февруари Петров посочи, че срокът, за който е задържан, надхвърля разумните граници, а по случая му не са събрани нови доказателства. Освен това бившата барета изтъкна в мотивите си, че няма опасност да влияе на разследването и да извърши друго престъпление, каквито обикновено бяха досегашните притеснения на магистратите. Освен това към всички тези мотиви трябваше да се прибави и медицинската документация за здравословното състояние на Петров, което по негово и на адвокатите му мнение не позволява той да остане в ареста. За последен път Алексей Петров пожела да го напусне през юли. Тогава мярката му за неотклонение беше гледана и от градския, и от апелативния съд при закрити врата.

Сегашното съдебно заседание, посветено на поредната молба на бившата барета, също протече при закрити врата, въпреки че адвокатите на Петров възроптаха срещу това. Защитниците Лулчева и Василев настояха за открито заседание, мотивирайки се, че материалите от секретното досие на Алексей Петров вече не са предмет на делото и няма да бъдат обсъждани. Изненадващо прокурор Светлозар Костов обяви, че няма нищо против делото да е открито. Вратата обаче все пак беше тръшната, но по волята на председателя на съдебния състав Костадинка Костадинова, която без обяснения съобщи, че все пак делото трябва да бъде секретно. "Това е право на съда. Това определение не подлежи на контрол", каза Лулчева.

Адвокат Лулчева уточни, че предишните обвинения срещу Алексей Петров за организирана престъпна група, за пране на пари, за данъчни престъпления и източване на "Кремиковци" не са актуални за клиента й. Според адвокат Васил Василев и останалите петима души от известната операция "Октопод" са обвинени по друго дело. "Всяко ново обвинение по едни и същи факти отменя старите", уточни той. Според него новото обвинение срещу клиента му е за изнудване, а тезата на прокуратурата се крепи на показанията на свидетеля Гинков, който имал 20 висящи дела.

Валидно е и обвинението срещу бившия агент от ДАНС за разгласяване на държавна тайна. "Категорично е установено, че иззетото при претърсванията, за което се твърди, че е на Алексей Петров, е копие от копие. С екземпляра, който е изпратен от ДАНС, са работили десетима прокурори от ВКП", обясни Василев. Но никой, каза адвокатът, не разследва дали някой от тези прокурори не е разгласил държавна тайна. Освен това прокуратурата не събира доказателства по тази линия, учуди се Василев.

Според защитата на Петров обвинителният акт по новото му дело ще бъде внесен през октомври, а се очаква процесът да тръгне около Коледа. По този повод самият Алексей Петров е изразил разочарованието си от протакането на делото. "Нашите опити да изменим мярката за неотклонение също бавят развитието на процеса", поясни Василев.

Новината за преквалифицирането на обвиненията срещу Алексей Петров очевидно не зарадва вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов. След заседанието на Министерския съвет в сряда той бе помолен за коментар на случилото се, но обяви, че ще изчака да види обвинителния акт. Когато се гледа делото по същество, тогава ще го коментирам, отсече Цветанов. Той не пропусна отново да изтъкне, че свършеното от МВР и прокуратурата по време на операцията "Октопод" е базата, върху която се градят обвиненията. И че застава зад думите си, казани в началото на акцията. Според него измененията в делото се дължат на тактика на разследващите органи, която се прилага при съответните етапи. "Това е първият етап от разследването. И недейте да смятате, че всичко, свързано с разследването на тази добре структурирана, йерархично изградена организирана престъпна група, сме приключили с първото обвинение. Това е поредицата от обвинения, може би, които ще бъдат предявявани към тази група и тези лица, които са вътре", категоричен бе Цветанов.

Шефът на МВР беше така категоричен и в първия ден на операцията на 10 февруари, когато посочи Алексей Петров като лидер на въоръжената престъпна група "Октопод". Петров остана в ареста от 10 февруари насам. При акцията бяха задържани общо 13 души, между които Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, Момчил Кръстев и Николай Велков. Всички от групата бяха обвинени за рекет, за незаконно използване на жени за платени сексуални услуги, за разпространение на наркотици, за незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на "Кремиковци" АД в ущърб на българската икономика. Говореше се и за търговия с влияние, за пране на пари, за укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

Полека-лека обаче на свобода се оказаха всички, с изключение на бившата барета и шефа на таксиметровата фирма "12 80" Марчело Джотолов. Пръв "изтича" извън решетките Антон Петров-Хамстера, последваха го други, а преди десетина дни падна дори забраната Дамбовците да напускат пределите на страната.

Бившата барета не престана да пише молба след молба за освобождаването си. При разглеждането на последната в средата на юли той посочи две причини за желанието си да излезе от ареста - че е там повече от пет месеца и че има проблеми със здравето си. Тогава Петров бе пациент на болницата на МВР, тъй като краката му не били в ред, и е подложен на рехабилитация. Още тогава защитниците му Васил Василев и Ина Лулчева обявиха, че в представените от прокуратурата и МВР 20 нови тома с доказателства по делото "Октопод" всъщност няма нито едно такова. В десет от томовете, увериха те, са документи от застрахователната компания "Лев Инс".

Междувременно бившият агент се изяви освен като жалбописец и като свидетел, макар и задържан. През юни той се появи в Съдебната палата в качеството си на свидетел по делото, заведено от бившия вътрешен министър Румен Петков срещу германския разследващ журналист Юрген Рот. Тогава свидетелят на Петков обяви, че много ще се радва, ако и неговият процес тръгне в близките четири-пет седмици, както беше обещало държавното обвинение. "Колкото по-рано това дело влезе в съда, толкова по-бързо ще се разбере кой е бил "Октопод" в прехода", коментира Петров. След сегашното ново обвинение обаче желаният от него бърз процес може би ще пристигне на шейната на дядо Коледа. Ако бившата барета все още вярва в добрия старец...

Румен Тодоров, "Параграф 22"

0 коментара:

Публикуване на коментар