5 октомври 2010 г.

ГЕРБ загуби 300 000 избиратели

0 коментара
Най-голямата политическа сила в момента в България са хората, които заявяват, че няма да гласуват или че са безразлични към политиката, коментира социологът Юрий Асланов. Мнението му се основава на ново социологическо проучване, което сочи, че за пръв път одобрението за управляващата партия ГЕРБ е по-малко от неодобрението.

"Резкият спад в доверието към ГЕРБ беше през пролетта, след това продължи бавното оттегляне на хората. През септември за пръв път доверие изразяват 36 - 38%, а недоверие – 40 - 42 на сто", обясни Асланов. По негови думи управляващите са изгубили около 300 000 избиратели, които или няма да гласуват, или ще се върнат към предишните си политически предпочитания.

"Някои се насочват отново към автентичната десница, други се връщат към НДСВ, а защо не и към БСП. Социалистическата партия пък е успяла за последните месеци да възвърне подкрепата на избирателите си на нивото от последните парламентарни избори, което означава 750 000 гласа", обясни социологът.

Според данните обаче ГЕРБ продължава да има най-голяма подкрепа въпреки отлива. Колкото до бъдещето на разочарованите, Асланов предположи, че те могат и да си останат в групата на негласуващите и следващите избори да преминат при по-ниска активност. Възможно е обаче през следващата година на засилена политическа активност те да изразят и предпочитание към някоя партия или политик.

"Никой не може да прави отсега прогнози за следващите избори, още повече че досега не е правено сливане на президентския и местния вот. Какъв ще е ефектът от това, трудно може да се предвиди", заяви Юрий Асланов.

0 коментара:

Публикуване на коментар