6 октомври 2010 г.

Кога кляка един мачо?

0 коментара
Преди седмица Бойко Борисов смяташе, че здравеопазването е нереформиран сектор, в който много се краде. Премиерът искаше да замеря докторите с бидони и плашеше някого с оставката си при стачка. Във вторник обаче доктор Борисов обяви готовност да налее в здравната каса милиарди, извадени от джобовете на работодатели и работници. Долу-горе по същия сценарий се разигра и пенсионната "реформа".

Толкова - една седмица трябваше на големия мачо да клекне пред заплахите от палатков лагер, който се канеше да вдигне КНСБ, и пластмасовата бутилка на лекарския съюз, която нацели зам.-министър Владислав Горанов. При първото по-сериозно проскърцване на социалния мир Борисов заряза като чумави реформите и в здравната система, и в пенсионната, а преди това и в образованието... И Влади Горанов изхвърли от надзора на касата.
Нищо ново - както Станишев се поддаде на учителски натиск преди 3 години, така и Борисов се предаде пред лекарите. Бездънните каци на нереформираните отрасли ще продължават да се пълнят без полза, а ние ще продължаваме да плащаме за липсата на политическа воля... Пък после тоя или оня премиер ще се чуди що не го обичат хората. 

Ако правителството и парламентът потвърдят вдигането на данъчноосигурителната тежест с 3%, България още дълго няма да се измъкне от кризата. Този ход си е откровено прокризисен
Работодателите ще са принудени да предприемат нова вълна на съкращения и орязване на заплати. Очевидно е, че нови групи работници ще се присъединят към сивия сектор.
Проблемът, който Борисов създава, е далеч по-голям от погазването на предизборните обещания на ГЕРБ. 

Управляващите дойдоха на власт с обещанието да свалят осигуровките с 5% и наистина тръгнаха по този път - осигуровките първо паднаха с 2%. Сега обаче ги вдигат с 3%.
Проблемът е, че с това решение Борисов отваря кутията на Пандора. До вчера невдигането на данъчноосигурителната тежест бе едно от най-големите достойнства на кабинета. Задържането на данъци и осигуровки показваше, че въпреки всичко България може да се измъкне от кризата с по-малки щети за населението, отколкото съседните ни страни, например Румъния и Гърция. Часове преди Борисов да обяви решението си, това достойнство на кабинета бе подчертано за пореден път от Симеон Дянков. Вицепремиерът настояваше да не се пипат осигуровките, а за да се спаси положението, искаше НС да деблокира резерва на здравната каса и 2% от осигуровките да се пренасочат към НОИ. Вместо това часове по-късно на практика Симеон Дянков бе бламиран от министър-председателя.

Неслучайно във вторник всички се питаха ще продължи ли да участва в това правителство експертът Дянков, който бе оценен наскоро от шефа си като "човек с много трески за дялане". Човекът написа бюджет за 2011 г., който Борисов обърна с главата надолу дни след като тържествено бе внесен в парламента. Така не се работи в екип. Сега какъв ръст ще отчитаме догодина, когато е ясно, че вдигането на осигуровките дърпа надолу бизнеса? Какво ще прави Дянков? През май точно той заяви пред БТПП, че ако не изпълни обещанието си за запазване на данъците, ще си подаде оставката. Вчера пък в интервю обясни, че след рецесията нямало да има депресия точно защото управляващите мъдро не пипат данъци и осигуровки. Мъдростта бързо се изпари. Цялата философия на това правителство - за свиване на разходи вместо вдигане на данъци, отиде по дяволите. 

Освен без Дянков решението за вдигане на осигуровките бе взето и без работодателите. Този ход е на път да взриви тристранното сътрудничество, което криво-ляво вървеше през последните месеци. Работодателите просто ще бойкотират Бойко и тристранката. А и защо да стоят в този безсмислен орган - всички идеи, които се съгласуват там часове наред, или не се реализират, или се обръщат с хастара нагоре при допир с премиера. Да не би да се изпълняват антикризисните мерки? Да не би държавата да полага усилия да ограничи сивия сектор, който съсипва изрядния бизнес и издънва хазната? Не! Та в бюджета за догодина е планирано да се съберат 33% от дължимите данъци! По-голямо признание за това колко гигантски е сивият сектор и колко безсилна е държавата пред него едва ли има. 

Най-лошата новина е, че с клякането пред лекарския съюз Борисов отвори широко врати за нови съсловни протест. Щом като лекарите успяха да извоюват още пари, защо това да не го направят полицаите и студентите, примерно? След десет дни полицаите ще решат в Панагюрище дали да правят палатков лагер под прозорците на Борисов, или ще блокират София в почивен ден. Откъде ще извади Борисов пари за тях? След като задоволи претенциите на лекарите, ще се осмели ли да отреже други големи групи? С какво основание?
И тъй като правителството показа, че се огъва и при най-малкия ветрец, вече се чуват гласове, че следващата стъпка на кабинета е да вдигне ДДС. Така е - ако продължава свирепият глад за пари, ако уличният натиск стане по-осезаем, напълно логична стъпка е да се вдигат други данъци, включително ДДС. Експерти като шефа на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, в чиято обективност нямам повод да се съмнявам, вече твърдят, че "вдигането на данъчноосигурителната тежест е единствено възможният начин за справяне със ситуацията".

Така, вместо да въведе ред, дясното правителство на България сътвори хаос. Товарят се хората, които си плащат осигуровките и данъците, а липсват системни мерки срещу тези, които се правят на тарикати. В момента 1.8 милиона българи не плащат осигуровки и това правителство не направи нищо, за да ги накаже. Пък и с какво ли лице да го направи - то самото правителство не плаща осигуровките за своите подчинени! 

Вече въобще не е интересно какво са направили предните правителства - важното е, че и Борисовият кабинет цяла година нищо не свърши и сега пак изрядните данъкоплатци ще носят на гърба си и здравната система, и пенсионната, и всички тарикати. Този кабинет вече открито стимулира сивата икономика! Този уж десен кабинет открито стимулира и чиновниците за сметка на частния сектор. Във вторник всички предложения на лекарския съюз бяха приети, но без едно - служителите в силовия сектор да си плащат сами осигуровките! За пореден път излиза, че държавните служители (те не плащат вноски) са им по-ценни от всички останали избиратели. Сега така стоят нещата, но след една година, когато дойде време да се гласува, кой ще е по-ценен за партия ГЕРБ? 

Да, толкова може Борисов. Може да изцежда народа. Може да закърпва положението. Може да прелива от един джоб в друг. Реформа не може да прави. От кризата не може да ни извади. Както много други, които се пънеха преди него - може само да стабилизира мизерията.

Петьо Цеков, в. "Сега"

0 коментара:

Публикуване на коментар