18 октомври 2010 г.

Найденов с роля в сериала „Стара планина"

0 коментара
Министърът на земеделието Мирослав Найденов прати на кладата четири родни месопреработвателни фирми с публичното обвинение преди дни, че в продуктите им е открита соя - грубо нарушение на иначе силно пропагандирания стандарт „Стара планина". Скандалното разкритие прозвуча едва ли не като държавна измяна. Драмата на обвинените обаче тепърва ще се превърне в масова трагедия за родния месопреработвател, тъй като доверието в „Стара планина" тотално рухна.

И както се казва в поговорката - „Покрай сухото гори и мокрото",  със сигурност ще пострадат и фирми, които искат честно да работят и печелят клиенти. Иначе оттук нататък и на Луната да се пратят проби, дори и да излязат кристално чисти, без каквито и да е чужди примеси, потребителят винаги ще има едно наум, дали да купи нещо „нестандартно", но по-евтино. Доскоро от ведомството на Найденов валяха хвалби и отчитаха  огромно търсене и едва ли не дефицит на кюфтета, кебапчета, карначета и всички месни производни, титулувани  с новия стандарт. Пиар, пиар и само пиар. Човек даже би си помислил, че мнозина се блъскат за тях по опашки, както по времето на соца за банани преди Коледа. Печалната истина е, че малцина са тези, които посягаха, по-скоро от любопитство и по веднъж към натрапените ни едва ли не за единствени истински продукти. Бариера е не само по-високата им цена. 

По принцип българинът е Тома Неверни, и с право. Преди старта на месния стандарт народът бе истерясал от многократно изнасяни факти, че повечето колбаси са микс от рога, копита, кожи и много, много Е-та. Сега как да повярваме в тези, с гръмкото име, и при друг, неоспорим факт - животновъдството ни е в колапс и достатъчно животни за преработка в България няма. Доказателство за това е признанието или по-скоро оправданието на сгазилите „Стара планина", че вероятно соята е дошла от месо, закупено от Западна Европа и третирано с протеини, разтворени във вода за по-високо тегло. 

Това ми напомня за скандала през 2006 г., в който Мирослав Найденов бе замесен в аферата с вноса на 75 тона 20-годишно месо от Ирландия, но в ролята на лошия  секретар на Националната ветеринарномедицинска служба. Тогава той бе човек на ДПС и тихомълком бе отстранен от тогавашния министър Нихат Кабил, а впоследствие оневинен. Сега Найденов пак е  с главна роля, но в сериала „Стара планина" и май само се прави на  добрия герой.

Мария Петрова

0 коментара:

Публикуване на коментар