26 октомври 2010 г.

Злодей уби пръч, 52 кози остават без мъжкаря

0 коментара
Неизвестен злодей уби пръча Сашо на кооперацията в петричкото село Марикостиново, съобщи общинският лидер на Зелената партия д-р Георги Соколов, който е и джипи на селото. Веднага след кончината на гордото животно докторът разказа за неговата и на член-кооператорите болка, пише знаменитият благоевградски вестник "Струма":

"Имаме си селска кооперация, която има 52 кози. Бяха 150, имахме си и пръч, казваше се Сашо. За него се грижех аз, живееше в моя обор с моите козички.

Всяка есен козите се възбуждат, а Сашо беше на 4 години, много як, с дълъг косъм. Когато тръгнеше по дадена коза, вече влюбен, не можехме да го откъснем. Затова избрахме следната тактика - ние го оставяме да ходи по козите и тези стопани, които искат да го приберат при своите, го прибираха, а тези, които не искат, му затваряха вратичката и той се връщаше вкъщи.

Преди 3-4 дена пръчът пак бе тръгнал по коза, чаках го да се върне, но го нямаше. Допуснах, че са го прибрали при някоя коза. През нощта чух силен рев, и жената го чу. Но понеже до нас има краварник, си помислихме, че теле се е загубило и реве по махалата. На заранта отидох при козичките и видях пръча с ей това въже на устата /докторът показва въжето, с което е бил вързан пръчът на кооперацията/. Въжето бе виснало на долната му устна. Това е примка, закачена за долната челюст, която беше издута, а езикът издаден напред и всичко беше в слюнки. Беше ужас, докато го развържа. Развързах го и го пуснах със стадото. Същата вечер Сашо се прибра, хапна малко хляб, но на другата вечер отказа да яде. Разговарях с ветеринарен техник, той каза какво да направим, но пръчът Сашо умря. Имаше счупвания от въжето, смачкване и издуване на тъкани, вероятно е имало и кръвоизлив.

Някой е проявил жестоко отношение към животното. Това е нечовешко, садистко. След разговор с хората от селото един човек каза, че бил видял пръча да минава с примка на устните. Съселянин му казал: “Аз на пръча му дадох да се разбере”.

Като член на кооперацията и като общински лидер на Зелената партия мисля, че въпросът с изтезанието на Сашо трябва да се изясни. Обществото да бъде информирано, да възникне дискусия и ако може по този начин всеки да каже каквото е видял и чул и да открием злодея. Ние имаме подозрения, но не мога да твърдя нищо, след като не е проверено. Подадох жалба за случая в РУП - Петрич.

Лошото е, че всичко това стана в началото на сезона на размножаването. От полицията не се ангажираха да извършат разследване по случая. Сега ще се наложи сигурно да купуваме нов пръч за стадото.

Най-различни версии ми казват хората. Някои - че неизвестен човек се опитал да открадне пръча, за да го продаде на панаира за животни Малилак, който започва този петък. Сашо имаше дълги косми на козината, такава кожа се цени много от любителите на кукерските игри и струва около 150 лева. Други пък казват, че го е убил проклет човек, макар че пръчът на никого нищо лошо не е сторил. Възможно е и някой да го е вързал за долната челюст и да го е бил, но и това не можем да докажем. При всички случаи човекът, който го е вързал, е бил як, защото и Сашо е як, и когато е минавал в близост до нашия двор, му е дошла сила и се е отскубнал, за да се прибере".

0 коментара:

Публикуване на коментар