14 октомври 2010 г.

400 000 лв. печалба от сараите на Доган

0 коментара
Чиста печалба от 402 хиляди лева са изкарали за 2009 г. скандално известните "сараи на Доган", разположени на ул. "Стар Беловодски път" 48 в София. Официално резиденцията, където живее лидерът на ДПС Ахмед Доган, се води четиризвезден хотел "Витоша".

Собственост е на бизнесмените Красимир Дюлгеров и Румен Асенов чрез фирмата им "Делта епсилон". Освен обичайните стаи под наем елитният хотел разполага със заведения, оранжерия, басейн, барбекю, СПА център и прочие екстри. Цената на нощувка с включена закуска е 80 лева. Достъп до него имат единствено високопоставени активисти на ДПС и бизнесмени, притежаващи специална ВИП клубна карта. За останалите простосмъртни вратите на боянските сараи са затворени с обяснението, че стаите са заети за месеци напред. Жестоката пресявка на посетителите не е пречка луксозната резиденция да декларира пред данъчните повече от солиден оборот. Според финансовия отчет за миналата година, публикуван в Търговския регистър, сараите на Доган са реализирали приходи от 1,122 млн. лв. Половината от сумата - 619 хил. лева, са записани в графите "стоки" и "услуги", предлагани от хотела. Впечатляващият резултат е двойно по-голям в сравнение с обявения за 2008 г. оборот от 527 хил. лева. Огромната разлика между 2008 и 2009 г. се дължи на мистериозните приходи от 503 хил. лева, обявени в графата "отписани задължения".

Това според счетоводители означава, че други фирми или физически лица са заличили дългове на дружеството за същата сума. Кой и защо е направил щедрия жест, в отчета не е посочено. Извънредните приходи за над половин милион позволяват на дружеството да вдигне почти 15 пъти печалбата си. Според финансовия отчет на "Делта епсилон" разходите на фирмата са 720 000 лв. Така фирмата излиза на плюс от 402 хил. лева, върху които са платени и данъци в размер на 28 хил. лв. Година по-рано печалбата е едва 29 хиляди лева.

Освен данък печалба собствениците на сараите на Доган са се охарчили със 169 хиляди лева за заплати на персонала и 142 хиляди за външни услуги и материали. Платени са и 212 хиляди лева лихви по дългосрочни заеми. В графата "разходи" са отчетени обезценката и амортизацията на активите за 117 хиляди и 79 хил. в графата "други".

Въпреки солидната печалба в отчета си "Делта епсилон" е обявила и дългове за над един милион лева. Сред тях са данъчни задължения за 58 хил. лв. Освен тях фирмата има да дава на доставчици 24 хиляди и на финансови предприятия - 980 000. Приблизително толкова са и дълготрайните материални активи на "Делта епсилон". Земите под сараите на Доган са оценени на 172 000, а сградите - на 782 хил. лв. Отделно в баланса са включени оборудване и компютри за над 150 хиляди. 

"168 часа"

0 коментара:

Публикуване на коментар