4 октомври 2010 г.

Жан цепи БСП през ноември

0 коментара
Бившият премиер Жан Виденов може да се завърне в политиката в началото на ноември. Тогава във Велико Търново ще се проведе първият конгрес на поредния проект - партия "Българска левица", който ще се напъне да обере част от тотално обезверения електорат на самоизяждащата се във вътрешни интриги и битки за надмощие соцпартия.

Според изданието двама имали реални шансове да оглавят партията на 6 ноември - Виденов и лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов. Бившият премиер вече напусна разочарован БСП, а е ясно, че основната част от членовете на "Българска левица" също са бивши членове на соцпартията, отчаяни, че червените изпадат от всички властови лостове.

Който и от двамата да оглави поредната формация вляво обаче, със сигурност няма да играе в отбора на Първанов. Неприязънта между Виденов и президента е с многогодишна история, а Янаки Стоилов преди ден се изказа директно срещу бъдещата президентска партия, която според него щяла да досъсипе и без това свалената в нокдаун партия майка. В същото време миналата седмица Сергей Станишев беше категоричен, че БСП и проектът на Първанов ще играят заедно на изборите, което било още една предпоставка и повод на Виденов да си отмъсти на столетницата, която провали преди 14 години политическата му кариера и го изпрати в забвение. 

Изводът е, че предстои поредно раздробяване на т.нар. ляв електорат, който и без това е достатъчно обезверен, твърдят анализатори. През последния месец Първанов трескаво подготвял структурите на своя проект, обикаляйки всички общини, ръководени от червени кметове. Целта, според медията, била чрез подкрепата на верните му червени олигарси да дестабилизира държавата и да събори управлението на Бойко Борисов. Освен че се стремял да забърка тюрлюгювеч от олигарси, интелектуалци и граждански организации плюс несъстояли се кариеристи и политически ренегати, Първанов искал да си осигури и подкрепата на Българската патриаршия и на Главното мюфтийство.

В част от църковните среди се коментирало, че точно държавният глава бил автор на идеята децата да учат в училище православие, католицизъм и ислям, като близки до него бизнесмени са осигурили парите за многобройните автобуси, които докараха хора от цяла България за митинга в София. "Така Първанов се опитва да си осигури полуофициална тиха подкрепа за политическите си напъни от висшето духовенство на двете вероизповедания - православно и ислямско", убедени са анализатори.

Форсирането на Първановия проект се потвърждава и от информациите за вече събрания екип за сайта "Аргументи", който ще ръководи рекламната кампания на пропрезидентската формация. За негов шеф се спряга председателят на Съюза на българските журналисти Милен Вълков, а парите са осигурени от близкия до Първанов бизнесмен Георги Гергов. БСП активисти коментират, че е много вероятно столетницата да бъде отлюспена докрай, както това се случи с конкурентите им от СДС преди няколко години. Последователно от "червените" си тръгнаха редици емблематични фигури през годините, сред които покойният Илия Божинов, президентът Георги Първанов и Татяна Дончева, която направи свой собствен граждански проект.

"Атака"

0 коментара:

Публикуване на коментар