6 октомври 2010 г.

Българите били гениални крадци и мошеници

0 коментара
Експлоатация на бедни и неграмотни хора за данъчни измами, телефонен рекет, сръчно изпипани схеми за кражби с полицейско участие и кражби с неоценим риск за живота на стотици хора. Находчивостта на българите в това отношение е безгранична, коментира агенция "Франс прес" в кореспонденция от България.

Агенцията дава няколко показателни примери за схеми на престъпния бизнес у нас.
На първо място са документните измами, в които се използват най-онеправданите в обществото хора, за да се източат милиони от държавата. Честа практика е няколко месеца след учредяването на фирми-фантоми с фиктивен скъпо платен персонал всички служители да представят болнични листове за дълги периоди от време. С обезщетенията изчезва собственикът-мошеник, а „служителите" се задоволяват с минимално възнаграждение за участието си в схемата. 

Друг печеливш бизнес в България, отбелязва Франс прес, е продажбата на фирми с дългове на бедни и неграмотни хора - роми, клошари, наркомани, върху които се прехвърля и задължението да платят задълженията към държавната хазна. Френската агенция посочва за пример болният от рак пловдивчанин, който се оказа собственик на 17 дружества с дългове в размер на 29,6 млн. лв. Не са пропуснати и схемите на телефонните измамници, най-много от които се обаждат уж от името на съдия, готов да си затвори очите за автомобилна катастрофа срещу подкуп, като най-често жертвите са пенсионери. 

Особено находчива е схемата за кражба на бензин от бургаската рафинерия, отбелязва още агенцията. В нея съучастници на престъпниците бяха четирима полицаи. Те източваха горивото с помощта на подземен маркуч до тръбопровода, свързващ рафинерията с пристанището.
Не по-малко впечатляваща е наглостта на крадците на кабели, подтикнати от увеличените цени на цветните метали. Агенцията посочва за пример случая, когато ямболски крадци отрязаха оптичен кабел и за 10 часа блокираха комуникациите между Германия и Азия. Подобен род кражби на проводници са чести причини и за влакови катастрофи в България, отбелязва още агенцията.

0 коментара:

Публикуване на коментар