27 септември 2010 г.

Издадоха акт за раждане на 89-годишен

0 коментара
На 2 юни тази година общината в Харманли издаде уникален документ – акт за раждане на 89-годишен мъж. Според кръщелното Салим Салимов се е родил на 1 януари 1921 година в с. Остър камък, Харманлийско.

Роднините на глухонемия по рождение бай Салим принудиха администрацията да издаде този документ чрез съда. В края на март тази година харманлийският районен съд разпореди на чиновниците да издадат кръщелно на човека, който през целия си 89-годишен живот не е съществувал в регистрите нито на общината, нито на държавата. От 2 юни 2010 бай Салим е горд притежател на лична карта. Има си дори ЕГН. Няма си обаче най-важното – пенсийка. Историята на глухонемия пастир е доста куриозна.

Разплитането на случая започва с официално писмо от РПУ Хасково до кметството в село Остър камък. Ченгетата питат има ли такъв човек, кога е роден, както и защо липсват всякакви документи за съществуването му. Полицията се интересува от него, защото е бил приет в болницата, пребит от бой. Той бил пастир в хасковския квартал Болярово. “Чорбаджията го изгони без да му даде пукната стотинка. А Нямото му работи ангария 30 години“, разказват роднини на бай Салим, които са го приютили в с. Корен след изписването от болницата. Салим е циганин. Роден е в многобройно ромско семейство в крайната махала на село Остър камък. В регистъра на населението кметът Георги Янков открива името му. Там пише само годината на раждане – 1921-а, но няма дата. По-късно приемат условно 1 януари за негова рождена дата.

В регистъра се открива още, че през 1945 година бай Салим се задомява. Той взема за жена Гюзела, от която има дъщеря Халиме. Сватбата през 1945 година не е отразена в нито един документ. През 1948 година Гюзела напуска мъжа си и се мести в село Динево, а невръстната им дъщеря заминава с нея. През 1960 година циганската махала на Остър камък влиза в очертанията на военния полигон „Корен”. Къщурките са национализирани, а населението получава обезщетение от държавата. Тогава те се пръскат по селата в района, разказва кметът Георги Янков. Бай Салим се препитава като пастир. Пасе хорските животни и поради недъга си общува единствено с тях и с природата. През пролетта на 2010-та бе открит 89-годишният нелегален гражданин в къщата на племенника му Рамадан в покрайнините на село Корен. Бай Салим изглеждаше доволен от живота, както и от чинията с постна яхния и комат хляб пред него.

След големия интерес от страна на медиите администрацията се раздвижва и глухонемият се сдобива с лична карта, акт за раждане, дори единен граждански номер. Въпреки че вече е номериран, бай Салим все още е без пари. Няма нито лев пенсия, въпреки преклонната си възраст. И въпреки, че се е трудил цял живот. „Пратиха ни на доктор да му извадим удостоверение, че е глухоням. После пък ни казаха, че трябва да му се платят здравните осигуровки. Откъде обаче да вземем 400 лева суха пара накуп?“, питат се роднините му. И май отново отписват сродника си. Сега топката е в ръцете на кметицата на Корен Албена Караславова.

0 коментара:

Публикуване на коментар