11 септември 2010 г.

Майка връзвала сина със синждир като куче

0 коментара
7-годишно момче от шуменското село Дибич е отведено от социални работници и настанено в защитено жилище, след като стана ясно, че майка му го вързвала със синджир и пребивала от бой.

Скандалният случай става известен в петък, когато детето било спипано да краде детско колело. Пред пристигналите полицаи то разказало, че майка му и гаджето й го карали да „взема“ разни неща и го връзвали с верига, когато не слуша. На униформените им направило впечатление, че по детето има следи от побой. Отишли в къщата и намерили веригата, точно където разказало детето. Тя била дълга около 2,5 метра. Криминалистите я взели като веществено доказателство.

37-годишната майка Веска Стефанова отрече да била сина си, но призна, че го е връзвала със синджир, защото бягал от къщи и вършел кражби. „Ако знаех, че такова ще излезе, да бях го била повече и да бях го връзвала от малък. На кого се е метнал не знам, сигурно на баща си“, вайкаше се майката. Тя признава, че и мъжът, с когото живее на семейни начала, също поступвал Симеон.

Самият Никодим Димчев обясни, че детето било много буйно и с него нямало друг начин да се справят. „Да постои сега малко в дома, та дано му дойде акълът“, отсече мъжът. Двамата са категорични, че не са карали Симеон да краде, а напротив - „потъвали в земята от срам“, когато някой им кажел, че са хванали малкия, задигнал нещо. „И на мене ми изпокраде всичките синджирчета и гердани, какво ги прави, не знам. От училището някакви GSM-и взел, после детска количка, колело някакво караше... Ето и боя с пръчката по гъза и той не помогна“, разказа жената.

Семейството на Веска живее в крайна мизерия. Тя не работи, а мъжът й Никодим се хванал в началото на месеца да гледа коне на „патрон“ в селото. Преди това получавал обезщетения като безработен и така издържал тримата. В къщата няма течаща вода, но има ток – за да работи телевизорът. Веска в момента е бременна, но не знае в кой месец, тъй като не е ходила на преглед. Има две по-големи деца – момче на 17 и момиче на 12, но те са при бившите й двама мъже. Според съседи Симеон бил от друг мъж, който бил с нея за кратко. „Симеон е много умно дете, но много палаво. Всичко е заради възпитанието, което е трябвало получи в дома си“, разказа класната на детето. Тя обясни, че детето получавало само високи оценки и то без да учи много.

Други съседи разказаха, че от отдел Закрила на детето в Шумен знаели за тежкото положение, в което се отглежда детето, и са идвали често в продължение на поне 6 месеца. Последно идвали през април-май. Преценили обаче, че няма причина да отведат детето. Симеон днес е прегледан от съдебен лекар, който установил, че по тялото му има, както нови, така и по-стари следи от насилие.

0 коментара:

Публикуване на коментар