22 септември 2010 г.

Германия за избора на Лотар Матеус: Явно не са намерили друг глупак

0 коментара
Германските медии преливат от иронични забележки за назначаването на Лотар Матеус за треньор на българския национален отбор по футбол.

"Хитрият Лотар без съмнение е погледнал първо къде точно се намира България в световната ранглиста на ФИФА и виж ти - открил е, че тя е 54-та - т.е. значително по-напред от американската Самоа, която е 203-та. Малко са медиите, които гледат на новината сериозно, или по-скоро неутрално. Едно от тези издания е "Ди Велт". Вестникът съобщава, че договорът на 49-годишния Лотар Матеус е едногодишен с опция за удължаване с още две години, и че първата му задача е свързана с мача от квалификациите за Европейското - на 8 октомври срещу Уелс.

Вестник "Зюддойче Цайтунг" и агенция ДПА отбелязват, че бившият футболист с рекорден брой изяви (150) като треньор е демонстрирал предимно посредственост и качества на вагабонтин. Ако в Германия Матеус не се ползва със славата на добър треньор, в България уважението му е гарантирано - пише още изданието. С това обаче се изчерпват общо взето неутралните оценки.

Като цяло преобладават иронично-саркастичните коментари за досегашните изяви на Матеус като треньор. Не липсват и задявки с личния му живот. Съвсем доскоро германските медии споменаваха Матеус единствено в контекста на новата семейна драма в четвъртия му досега брак, свързващ го с 26 години по-младата Лиляна.

Силно подигравателен е "Бадише Цайтунг", който пише, че Матеус отива в България, защото при търсенето на нова работа в интернет бил изписал "България - възможности за брак". Още от първия сайт, отворил се пред очите му, той разбрал, че там може да намери истинската любов. Пита се само - злорадства вестникът - какво ще прави с Лиляна... Същото издание съобщава, че във Франкфурт и Нюрнберг имало истински бунтове на фенове, които разбрали, че клубовете им преговарят с Матеус за треньорски пост.

"Райнише Пост" също изобилства от иронични подмятания за треньора, който в Германия е смятан за "непродаваем". Изданието пише, че Матеус е човек, който рядко изпълнява договорните си задължения. Във Виена бил уволнен, после самоволно напуска "Партизан"- Белград, а от "Атлетико Паранензе" в Бразилия се отказва още на първия месец... по семейни причини...

"България е новият му шанс да докаже качества, за които е убеден, че са важни, но не и когато трябва да ги спазва самият той", пише "Райнише Пост"."Билд Цайтунг" дори пуска на сайта си анкета с въпрос: Смятате ли, че Матеус ще има успех в България? Отговорите отдолу са почти единодушни и се простират между "Не, в никакъв случай" и "Явно не са намерили друг глупак".

Не по-малко интересни са подборките от "крилати изрази на Матеус", предлагани по сайтовете на медиите. Ето две от тях: "Важното е в продължение на 90 минути с пълна концентрация да се мисли само за... следващия мач" или "Сигурен съм, че до няколко месеца ще науча английски толкова добре, че да може да ме разбира всеки втори германец."В този ред на мисли - успех и бон воаяж, завършва подборката "Дойче Веле".

0 коментара:

Публикуване на коментар