24 септември 2010 г.

Малко треньор, много скандали

0 коментара
Известен, обиден, неоценен, честен  - така преди почти година сам се описа Лотар Матеус в интервю за "Франкфурте алгемайне цайтунг". Днес той се представя като амбициран и готов да поема нови предизвикателства. Самооценката на един от най-великите германски футболисти трудно се вписва с външната преценка на представянето му като треньор. 

Цели две години той стоеше без работа в очакване на нов работодател. Българският футболен съюз сложи край на тази пауза, като го избра за нов селекционер на националния отбор. Легендата, която нито един клуб в Бундеслигата не иска за треньор и който се скара с футболни ръководители по целия свят, е призван да промени съдбата на представителния тим на България. Едва ли е случайно, че скептиците са повече от оптимистите. Но досегашната кариера не му помага да стартира с особен бонус на доверие.

За Матеус като играч може да се каже или добро, или нищо. Рекордьорът по мачове в германския национален отбор спечели всичко без Шампионската лига, като се превърна в символа на немския футбол през 90-те години. Но не така стоят нещата, когато се заговори за треньора Матеус. Кариерата му изобилства от съмнителни резултати, но с почти сигурен финал - раздяла със скандали. Дори и в най-успешните си времена задълженията му приключват с разправии и съдебни дела.

Ако има нещо, с което наистина може да се похвали, това е класирането на "Партизан" в групите на Шампионската лига за първи път в историята на сръбския футбол. Въпреки че в тежката група с "Реал" (Мадрид), бъдещия шампион "Порто" и "Олимпик" (Марсилия) отборът му играе добър футбол, но завършва на последно място в групата. Малко по-късно, още преди да е преполовен сезонът, напуска поста си и както се оказва, в решението му няма никакъв спортен елемент. Първо обявява, че е по лични причини, след което започва да се разраства огромен скандал за пари между него и ръководството на белградския клуб. В обширно интервю за "Глас явности" разказва, че според договора с "Партизан" е трябвало да получава между 5 и 10% от трансферите на футболисти, както и процент от приходите от спонсорските договори и от участието в Шампионската лига. "Въпреки че някой може да си помисли, че съм алчен, ще ви обясня как се стигна до тази договореност. "Партизан" искаше на всяка цена да ме наеме, но когато дойдоха в Мюнхен, ми обясниха, че не са в състояние да ми осигурят заплата според моите изисквания. Затова беше направена тази клауза като допълнителен стимул", разказва Матеус в интервюто.

По време на участието в Шампионската лига "Партизан" отказва да изплати сумите по договора, заради което Матеус се съгласява да се подпише нов контракт с други условия - да получи 15% от евентуален трансфер на най-голямата надежда на клуба Игор Дуляй, ако бъде продаден до 31 май 2005 г. "Искам да подчертая, че отказването от предварителната договорка е само проява на добра воля от моя страна. Не искам да работя срещу клуба, в който съм постигнал успехи", коментира бившият полузащитник тогава.

Още през януари 2004 г. футболистът е продаден за 4 милиона долара на "Шахтьор" (Донецк). Матеус изчислява правилно, че има да получава 600 хиляди долара, "които са много по-малко от това, което трябваше да взема по първия договор". Не получава нищо и скандалът е налице. "Партизан" не му плаща и дори излиза с официално изявление, че не му дължи нищо. Матеус обявява, че заради дълга ще заведе дело в Спортния арбитражен съд в Лозана. "Ръководителите на "Партизан" са избрали погрешен път. В този случай не е трябвало да информират обществеността, а мен. За тях е важно да се представят като ощетена страна, а не чрез диалог да се постигне разбирателство", коментира Матеус за белградския всекидневник "Политика". Според него "адвокатите му не са открили никаква причина, поради която да не се спечелят делото". В архивите на Арбитражния съд подобно дело не може да се открие.

Адвокатите се оказват често използвано средство за изчистване на отношенията с клубовете работодатели. Когато се разделя като играч с "Байерн", където прекарва част от най-добрите години в кариерата си, клубът му организира бенефис. Въпреки че получава около 2 милиона евро за този двубой, Матеус заплашва да съди клуба заради непълно изплатени суми, като в случая става въпрос за 7500 евро. Случаят все пак е разрешен без дело. При първата си работа като треньор в "Рапид" (Виена) е уволнен и скоро след това решава да заведе дело за неизплатени суми. Двете страни успяват да постигнат извънсъдебно споразумение. "Бързо стигнахме до разбирателство благодарение на юристите", споделя тогава той. "Където и да съм работил, съм се разделят така, че да мога да гледам хората в очите", каза на първата си пресконференция в София.

Но едва ли така мислят в Бразилия, където работи в "Атлетико" (Паранензе). Там Матеус издържа рекордно малко време - общо два месеца. За този период отборът постига пет победи и две равенства. Според автора на ESPN Андрю Дауни германецът се е опитал да внесе професионално отношение в работата, но само пет седмици след подписването на договора изчезва мистериозно. Изпраща съобщение, че има персонални проблеми, но въобще не се връща да си прибере багажа. В отговор на неочакваното му напускане клубът публикува на интернет страницата си сметката от неплатените телефонни разговори - 13 хиляди реала, които по това време са почти 6000 евро. "Тази сметка беше първата причина да напусне "Атлетико", се казва в съобщението, а пресаташето разказва, че научили за напускането на Матеус от интервю за германските вестници. Когато се разделя с унгарския национален отбор, той обвинява местната федерация, "че ръководителите й не помагат за развитието на футбола, а го експлоатират".

Конфликтният елемент в характера му нямаше да е такъв сериозен проблем, ако все пак постигаше безспорни успехи . В много редки случаи обаче в кариерата му могат да се забележат позитивни резултати. Най-голямото му постижение е класирането на "Партизан" в групите на Шампионската лига. Начело на Унгария  се класира четвърти в квалификационната група, в която бяха още Швеция, Хърватия и България. Срещу водения от Стоичков български национален тим унгарците успяха да вземат равенство като домакини, но загубиха гостуването в София. При последния си престой в израелския "Макаби" (Нетаня) завършва на четвърто място в местния шампионат, но е принуден да напусне заради финансовата криза. В един от редките случаи, в които раздялата минава мирно и тихо, той казва "исках да остана до края на договора ми през 2010 г., но клубът ми предложи прекратяване на договора, защото повече не могат да си позволят моите услуги".

Характерът на скандалджия върви с пикантните информации за личния му живот. Той има четири брака, като третият се осъществява, докато работи в Белград. Последният е с украинката Лиляна, с която се среща на фестивала Октоберфест. Съчетанието слаби резултати с любовни афери го прави неатрактивен за германските клубове, и не само за тях. Когато наскоро е пренебрегнат от камерунската федерация, казва "съпругата на президента не хареса моята биография".

Миналата година Матеус беше вариант за старши треньор на закъсалия "Херта", но и един от първите задраскани в списъка. Феновете на "Нюрнберг" и "Айнтрахт" организираха протести при споменаването на името за евентуален старши треньор. "Имах почти подписани договори, но феновете провалиха всичко, защото ме смятат за човек на "Байерн", казва Матеус в интервю за "Франкфурте алгемайне цайтунг" през ноември. По повод на липсата на оферти от Бундеслигата след шест ангажимента зад граница той казва: "Германия трябва да се срамува. След Франц Бекенбауер аз съм най-разпознаваемият и популярен германски футболен човек. Обиден съм." После добавя: "Вярно е, женил съм се четири пъти. Но през целия си живот съм бил изключително честен и не съм излъгал никого за разлика от други треньори като Кристоф Даум. Понякога ми се е налагало да се защитавам, когато съм третиран нечестно. Но никога не съм излъгал германския футбол. Обаче други получават шансовете."

В резултат на цялата си биография Матеус трудно си намира работа като треньор. В немската преса подигравателно описаха назначаването му за български селекционер като "намери се някой, който да вземе непродаваемия Матеус". Това твърдение не е съвсем невярно - в последната година той беше свързан с различни позиции на национални отбори. През февруари 2009 г. името му се свързва с овакантения пост на националния отбор на Норвегия, но не е назначен.

През миналото лято от унгарския "Фехервар" дори обявяват, че го привличат за две години. Генералният директор Шандор Берзи твърди, че с него иска клубът да стане шампион до две години. Матеус въобще не започва работа там. Тази есен беше споменаван като потенциален кандидат за националния отбор на Сърбия и вече споменатия Камерун. В едно от последните си изявления, по време на посещение в Белград наскоро, Матеус казва: "Не искам да заема пост само за да получавам заплата. Искам да постигам успехи." Нещо, което обеща и при пристигането си в София. Но за разлика от други случаи сега дори в началото нещата не изглеждат напълно добре. Можем само да си представим какъв би бил краят.

В. "Капитал"

0 коментара:

Публикуване на коментар