12 септември 2010 г.

Пазарджик е лидер по самоубийства

0 коментара
55 опита за самоубийство са направени от началото на годината до края на месец август в Пазарджишка област. От тях 19 са завършили със смърт. Еднакъв е броят - 19, на хората, “успели” да сложат край на живота си сами и за същия период на миналата година. Само опитите са били с пет повече. За цялата 2009 година пък в Пазарджишка област са направени 87 опита за суицидни действия, като 26 от тях са завършили със смърт.

Черната статистика на региона сочи, че жените повече опитват да се самоубият, но пък мъжете повече успяват. От 47 жени, които не са искали да живеят, само една е умряла. При мъжете от 40 опита 25 са завършили със смърт. По отношение на начините, избрани за самоубийствата през миналата година, първенство държат обесванията - те са 15. Един човек се е удавил, един се е отровил, петима са се застреляли, а трима са използвали хладно оръжие. Все пак има и положителен аспект в тъжната картина на самоубийствата в Пазарджишка област. През 2004 г. опитите за суицидни действия са били 151, през 2005-а - 104, през 2006-а - 128. От 2007-а година броят им бележи леко понижение.


Направените статистически и социологически проучвания показват, че самоубийствата са сред първите десет причини за смърт във възрастовата група от 15 до 19 години. Затова профилактиката на самоубийствата, и конкретно - сред подрастващите, заема приоритетно място в общественото здравеопазване, съобщават от РИОКОЗ - Пазарджик. През пролетта на тази година здравната инспекция е провела съвместна кампания с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Септември на тема “Училище без насилие”. Обучението, съчетано с интерактивни игри срещу агресията, е обхванало близо 300 деца на възраст 12 - 15 години. Дейностите са били по Регионалната програма за психично здраве и суицидопрофилактика.


Според специалистите, особено важен момент в отглеждането и възпитанието на децата е контролът на рисковите фактори на средата. Сред тях са нисък социално-икономически статус, ниско образование и безработица в семейството, социална изолация. Моделът на семейството и негативните преживявания през детството също са определящи - злоупотреба с алкохол и наркотици, домашно насилие, раздяла или смърт на родител. Рискови фактори се явяват ниската индивидуална способност за разрешаване на проблеми, чувството за малоценност и несигурност, психичните разстройства. Когато суицидните мисли се очертаят като единствен начин за излизане от кризисни житейски състояния, налице е сериозен риск за опит за самоубийство или за самоубийство. Най-важният аспект на всяка суицидна профилактика е ранното разпознаване на натрупания стрес в децата и подрастващите, посочват психолозите. Децата не трябва да бъдат постоянно под натиск да вършат всичко по-добре. Не е достатъчно да им се казва, че са обичани, те трябва да го чувстват, да бъдат приемани и ценени такива каквито са, да усещат, че са специални.

0 коментара:

Публикуване на коментар