16 септември 2010 г.

Съдът мотае делото „Бесоолу“

0 коментара
Окръжният съд в Стара Загора прекрати съдебното производство срещу общинския съветник и общинската служителка от Павел баня Иса Бесоолу и Милена Кавръкова. Миналата година дамата беше обвинена в присвояване на 28 000 лв., а приятелят й в съучастие и предлагане на подкуп на длъжностно лице. Делото беше прекратено по настояване на защитата на обвиняемите.

Оказа се, че към преписката в съда не са приложени секретните сведения, събирани от полицията със специални разузнавателни средства. Във видими добро насторение, Бесоолу и Кавръкова изслушиха решението на съда за връщане на делото в прокуратурата за родено доразследване.

На 6 август 2009 г. 28-годишната общинска служителка в Павел баня Милена Кавръкова беше задържана за престъпление по служба. Разследването установи, че тя е присвоила 28 000 лева. Парите са били гаранция за изпълнението на обекти, които е трябвало да бъдат върнати на фирмите. Пачките се съхранявали в касата на общината, която се пази от СОТ и има специален код, но при акцията на ГДБОП те не са открити. Кавръкова заявила, че ги предала за съхранение в касата на свой приятел – Бесоолу. Два дни по-късно беше арестуван и общинският съветник, а парите бяха върнати с протокол от задържания.

Иса Бесоолу е собственик на няколко фирми, занимаващи се с дърводобив и транспорт, както и на верига бензиностанции. Той е приближен на зм.-председателя на ДПС Лютви Местан и поради тази причина беше четвърти в листата на движението в Старозагорска област на парламентарните избори. Преди три години дърводобивният му бизнес предизвика поредица от протести и подписки от страна на природозащитниците и местното население от няколко села в община Павел баня заради безразборното изсичане на горите.

0 коментара:

Публикуване на коментар